Dzisiaj obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania i Gotowania. Czyli dzień, w którym mamy okazję zastanowić się nad tym czy dokonujemy słusznych wyborów żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że właściwe odżywianie to klucz do naszego zdrowia.

Dlaczego warto mówić o zdrowym odżywianiu?

Zdrowe odżywianie buduje nasz organizm z niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów. Te z kolei, przyczyniają się do utrzymania odpowiedniej wagi, podnoszą energię, wspierają układ odpornościowy.

Zdrowe odżywianie swoje początki miało już w czasach, kiedy dziadkowie i babcie przygotowywali proste produkty z lokalnych produktów. Nie było gotowych sosów, dań, przetworzonych produktów. Jedzenie było świeże, naturalne, pozbawione konserwantów.

Aktualnie, kiedy na sklepach królują gotowe dania, a na ulicach przeganiają się różnorodne restauracje, zapominamy o właściwościach naturalnych produktów.

Jakie zasady wprowadzić w życie, żeby zadbać o dietę?

🥑Zadbaj o różnorodność produktów

🍅Stosuj dużą ilość warzyw i owoców

🧁Unikaj przetworzonej żywności

🍽️Spożywaj odpowiednią wielkość porcji

💦Pij odpowiednią ilość wody

Na czym skupić się w dzisiejszym dniu?

Dzisiaj, czyli 8 listopada, zachęcamy do zrezygnowania z gotowych potraw. Wróćmy do korzeni, przygotujmy coś od podstaw. Pamiętajmy, że nasze ciało to nie jest kosz na śmieci. Dbajmy o nie tak, żeby nie musieć go później leczyć.

Jakie produkty warto spożywać?

  • Kiszonki — zawierające probiotyki, wspierające zdrowie jelit
  • Orzechy – zawierające zdrowe tłuszcze i minerały, wspierające zdrowie serca i mózgu
  • Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i witaminy E, chroni serce, spowalnia procesy starzenia
  • Jogurt naturalny/kefir – bogate w probiotyki, białko, wapń, witaminy grupy B, wspierające trawienie i zdrowie jelit
  • Imbir – Zawiera ginger, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, łagodzi dolegliwości trawienne, pomaga w walce z przeziębieniami, wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

To tylko garstka z ogromnej ilości produktów,  po które warto sięgnąć. Dzięki nim możemy zadbać o zdrowie i cieszyć się bogatym, naturalnym smakiem. Zachęcamy do spróbowania i świętowania Europejskiego Dnia Zdrowego Odżywiania i Gotowania razem z nami! :)


Ciekawostki

✨ Jeśli chcesz czuć się najedzony, spożywaj owoce z pestkami. Pestki zawierają dużo błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłuższy czas.

✨ Jedynym owocem, bogatym w zdrowe tłuszcze jest awokado! Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomagające utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.

✨ Czekolada też może być zdrowa. Ale tylko ciemna, ta, która zawiera min. 70% kakao. To ona zawiera przeciwutleniacze, wspierające zdrowie serca oraz poprawiające nastrój.

 


Śledźcie nasze portale społecznościowe 💚✨

➡️Facebook 

➡️Instagram

 

#Zdrowie #jedzenie #zdrowienatalerzu