Dlaczego warto mówić o zdrowym odżywianiu?
Zdrowe odżywianie buduje nasz organizm z niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów. Te z kolei, przyczyniają się do utrzymania odpowiedniej wagi, podnoszą energię, wspierają układ odpornościowy.
Zdrowe odżywianie swoje początki miało już w czasach, kiedy dziadkowie i babcie przygotowywali proste produkty z lokalnych produktów. Nie było gotowych sosów, dań, przetworzonych produktów. Jedzenie było świeże, naturalne, pozbawione konserwantów.
Aktualnie, kiedy na sklepach królują gotowe dania, a na ulicach przeganiają się różnorodne restauracje, zapominamy o właściwościach naturalnych produktów.
Jakie zasady wprowadzić w życie, żeby zadbać o dietę?
🥑Zadbaj o różnorodność produktów
🍅Stosuj dużą ilość warzyw i owoców
🧁Unikaj przetworzonej żywności
🍽️Spożywaj odpowiednią wielkość porcji
💦Pij odpowiednią ilość wody
Na czym skupić się w dzisiejszym dniu?
Dzisiaj, czyli 8 listopada, zachęcamy do zrezygnowania z gotowych potraw. Wróćmy do korzeni, przygotujmy coś od podstaw. Pamiętajmy, że nasze ciało to nie jest kosz na śmieci. Dbajmy o nie tak, żeby nie musieć go później leczyć.
Jakie produkty warto spożywać?
- Kiszonki — zawierające probiotyki, wspierające zdrowie jelit
- Orzechy – zawierające zdrowe tłuszcze i minerały, wspierające zdrowie serca i mózgu
- Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i witaminy E, chroni serce, spowalnia procesy starzenia
- Jogurt naturalny/kefir – bogate w probiotyki, białko, wapń, witaminy grupy B, wspierające trawienie i zdrowie jelit
- Imbir – Zawiera ginger, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, łagodzi dolegliwości trawienne, pomaga w walce z przeziębieniami, wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
To tylko garstka z ogromnej ilości produktów, po które warto sięgnąć. Dzięki nim możemy zadbać o zdrowie i cieszyć się bogatym, naturalnym smakiem. Zachęcamy do spróbowania i świętowania Europejskiego Dnia Zdrowego Odżywiania i Gotowania razem z nami! :)
Ciekawostki
✨ Jeśli chcesz czuć się najedzony, spożywaj owoce z pestkami. Pestki zawierają dużo błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłuższy czas.
✨ Jedynym owocem, bogatym w zdrowe tłuszcze jest awokado! Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomagające utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
✨ Czekolada też może być zdrowa. Ale tylko ciemna, ta, która zawiera min. 70% kakao. To ona zawiera przeciwutleniacze, wspierające zdrowie serca oraz poprawiające nastrój.
Śledźcie nasze portale społecznościowe 💚✨
#Zdrowie #jedzenie #zdrowienatalerzu